Ordningsregler

Ordningsregler i Brf Drakhemmet

Följande ordningsregler gäller på Brf Drakhemmets fastighet och i föreningens byggnad med adress Drottningholmsvägen 31. För det som inte regleras i dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Ordningsreglerna har beslutats av styrelsen 2019-09-16 och gäller från och med 2019-12-01.

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår ordningsfrågorna.

Det innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda i föreningens byggnad och alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens byggnad utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara för dig som bostadsrättshavare utan även övriga familjemedlemmar och gäster omfattas. Detsamma gäller inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller även förstahandshyresgäster och andrahandshyresgäster.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser som är av ringa betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.

Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

Vid frågor

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du välkommen att kontakta styrelsen.

1. Om allmän aktsamhet

a) Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

b) Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller journummer enligt anslag i porten.

2. Om säkerhet

a) Rökning är förbjuden i föreningens offentliga utrymmen, inklusive på takterrassen.

b) Kontrollera att den yttre porten går i lås efter in- och utpassering.

c) Släpp inte in någon okänd person i byggnaden.

d) Lämna inte dörrar till cykelrum, förråd, tvättstuga eller takterrass olåsta.

e) Var försiktig med eld, inte minst vid användning av de öppna spisarna.

f) Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare.

g) Meddela grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från din lägenhet.

3. Om gemensamma kostnader

  • Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackningar när vatten står och droppar. Kostnader för el, vatten och värme betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

4. Balkonger och takterrassen

  • Balkonger och takterrassen får inte användas för:

a) Permanent förvaring av diverse bohag som inte hör till normal balkongmöblering

b) Skakning av mattor, sängkläder m.m. (gäller ej takterrassen)

c) Grillning

  • Rökning är tillåten på lägenhetsbalkongerna. Aska och fimpar får under inga omständigheter kastas över räcket utan måste tas om hand i den aktuella lägenheten. Detta främst på grund av överhängande brandrisk men även ur ett nedskräpningsperspektiv. Rökning på takterrassen är strängt förbjudet.
  • Takterrassen är till för alla boende i byggnaden och är inte bokningsbar. Tänk på att alltid använda takterrassen på ett sådant sätt att andra boende kan vistas där samtidigt som du och dina gäster. Om du planerar att ha en större tillställning som kan tänkas orsaka störningar för övriga boende anslå detta i porten och i hissen, i förväg.
  • Blomlådor ska placeras innanför balkonräcket
  • Se till att din balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
  • För inglasning av balkong krävs bygglov och tillstånd av styrelsen.
  • Efter snöfall ska lägenhetsbalkonger skottas fria från snö. Detta så att smältande snö inte ska ansamlas mot fasaden och skada denna.

6. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.

7. Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga belägen på våning 1. Bokningsschema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan.

OBS! Mattor får inte tvättas i våra tvättmaskiner då de är avsedda enbart för hushållstvätt.

8. Cyklar, barnvagnar, rullatorer, elsparkcyklar m.m.

Barnvagnar, cyklar, elsparkcyklar och liknande ska förvaras i rummet till vänster om hissen på bottenvåningen. Endast rullatorer får placeras i entrén, dock på sådant sätt att de inte hindrar fri passage.

9. Avfallshantering, elavfall, kemiska produkter

a) Soprummet är beläget på baksidan av Pelican Self Storage-anläggningen (mot Sysslomansgatan) och får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids på vägen till soprummet, eller i det. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada. Soprummet öppnas via kodlås och koden tillhandahålls av styrelsen.

b) Grovsoprummet används för skrymmande avfall. Föreningen betalar för varje tömning. Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i grovsoprummet utan ska lämnas på närmaste miljöstation. Grovsoprummet är beläget i samma utrymme som det ordinarie soprummet men är enbart öppet på tisdagar mellan klockan 19 och 20.

c) Tidningar, kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär och slängas på återvinningsstationen på Fridhemsgatan.

d) Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt. Endast viss sorts el- och elektronikavfall får lämnas i grovsoprummet, se anslag där. Du ansvarar själv för att transportera övrigt sådant avfall till närmaste miljöstation.

e) Det är förbjudet att ställa soppåsar, grovsopor och liknande utanför lägenheterna. Dina grannar vill varken se eller lukta på dina sopor.

10. Trapphus

a) Du får inte hänga kransar och liknande på lägenhetens ytterdörr på spikar, då dessa förstör dörren.

b) Dörrmattor får inte läggas utanför lägenheterna utan dessa ska vara placerade inne i lägenheten.

11. Förråd

I de två förrådsutrymmena får förvaras personliga tillhörigheter endast i lägenhetsförråden. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråden.

12. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

12. Husdjur

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i byggnaden.

14. Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av kringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t.ex. i trappa, hiss, tvättstuga och på takterrassen.

Några exempel på vad lagen menar:

a) Ljudstörningar är inte tillåtna. Man får inte spela högt på musikanläggning eller ha tv eller dator på alltför högt. Detta gäller både i lägenheter och på takterrassen.

b) Grannarna får inte heller störas av oväsen i trapphuset på grund av besökare i lägenheten.

c) Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa mellan klockan 22 och 06. Disk- och tvättmaskiner eller andra högljudda hushållsmaskiner ska inte brukas under denna tid.

15. Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och ska innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.

16. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas lägenhetens golv, väggar och tak inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster sam inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckage kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Glöm inte att teckna så kallat bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.

17. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t.ex. lägga in nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver alltid styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbete i lägenheten.

18. Om du tänker flytta

Fråga styrelsen om vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.